Najlepsze na
Komentarze: 0
PRZYGOTOWANIE
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (al dente). Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, dodać opłukany i osuszony szpinak i mieszając trzymać przez około pół minuty na ogniu, aż szpinak zwiędnie, na koniec doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć do niedużej żaroodpornej formy ceramicznej.
Do tego samego garnka wlać śmietankę, dodać startą mozzarellę i gorgonzolę, mieszając podgrzewać na małym ogniu aż sery się rozpuszczą, wyłożyć na makaron ze szpinakiem. Po wierzchu posypać ostrą papryką w proszku.
Następnie położyć pokrojonego na kawałki łososia wędzonego i lekko wcisnąć go w makaron. Na wierzchu ułożyć pokrojone na plasterki lub połówki pomidorków koktajlowych, doprawić solą i pieprzem i wstawić do nagrzanego piekarnika (funkcja grilla w piekarniku na średnią moc lub 200 stopni C).
Piec przez 15 minut. Po upieczeniu posypać kruszonym jalapeño lub płatkami chili, można też udekorować bazylią.
Dodaj komentarz