gru 01 2016

sernik


Komentarze: 0

  

Ciasto: 400 g mąki pszennej (3 szklanki ?z górką?) 3 łyżki kakao 200 g cukru (1 szklanka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego) 250 g masła żółtka Masa serowa: 1.25 kg tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie 1 i 1/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu) 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego 125 g masła jajka (oddzielnie białka i żółtka)

SERNIK KRÓLEWSKI - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieć i podziel na dwie równe połowy. Każdą owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę. Przygotuj masę serową: Masło utrzyj z cukrami. Wciąż ucierając dodawaj po jednym żółtku, a później stopniowo (po łyżce) twaróg. Następnie dodaj budyń. Na koniec ubij białka i delikatnie wymieszaj z masą serową. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Jedną połowę ciasta rozwałkuj i wyłóż nią brytfannę lub zetrzyj na tarce. Na tak przygotowany spód wylej masę serową. Na nią zetrzyj drugą część ciasta. Piecz przez godzinę. Pozostaw w uchylonym piekarniku do ostudzenia, a następnie odstaw w chłodne miejsce, aby sernik całkowicie stężał.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz